Na de Vaart maakt Assen het Kanaal – tussen Vaart en Havenkanaal – weer bevaarbaar. Beide kanten van het Kanaal worden opnieuw ingericht, van erfgrens tot erfgrens. De noordzijde van het Kanaal krijgt een rustige groene sfeer; de zuidzijde wordt grotendeels stedelijk en levendig. Het gebied krijgt zijn cultuurhistorische waarde terug. Niet alleen krijgt het Kanaal zijn oorspronkelijke breedte en diepte terug, ook het jaagpad tussen de Sluisstraat en de Nobellaan wordt in ere hersteld.
De visie op de Blauwe As heeft in 2011 als motto meegekregen “varen, verbinden en verblijven”. In 2012 ging de bruggen- en sluizenbouw van start. In 2017 gaat de nieuwe vaarroute open voor de recreatievaart.

Vaarrondje Assen

Met het doortrekken van het Kanaal, vanaf de Havenkade naar de Vaart, wordt de vaarrecreatie van Assen flink uitgebreid. Hiermee wordt het centrum van Assen een aantrekkelijke bestemming in de vaarroute Meppel – Assen – Groningen. Ook is het straks mogelijk om een rondje Assen te varen, iets wat aantrekkelijke mogelijkheden geeft voor bijvoorbeeld de rondvaartboot, kano’s, sloepjes of plezierboten.